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segunda-feira, 30 de novembro de 2009

Diálogos e fronteiras dos sentidos: Eu fecho os meus olhos, vejo e sinto perfumes

Dialogues and boundaries between senses: I close my eyes, see and feel perfumes.




Perfume ads and music Selection by Cristiane Gonçalves.

Music credits: Maurice Ravel - Pavane for Dead Princess. 
Video You Tube Canal Perfume da Rosa Negra

sábado, 28 de novembro de 2009

Fabulosos sabores perfumados : Coco e Chocolate / Fabulous Fragrant Flavors Series: Coconut and Chocolate

Fabulous Fragrant Flavours Series: A Scented Gourmet Experience  
by Cris Rosa Negra






As relações entre o sabores e o cheiros estão muito mais perto do que imaginamos, não à toa que a indústria de fragrâncias é irmã da indústria de aromas e, a mesma empresa de FF (fragrances and flavors) que desenvolve o cheiro de um perfume, desenvolve um aroma para aquela bebida ou alimento de sua preferência. Grandes casasd de fragrâncias líderes como Firmenich, Givaudan, IFF, Symrise, Mane, Drom, entre outras, têm áreas para desenvolvimento de aromas e perfumes para diversas categorias como: alimentos, higiene pessoal, cosméticos, perfumaria e cuidados com a casa.


Temos uma série de cheiros especiais na gastronomia e que são usados na perfumaria e estudados por grandes perfumistas que aplicam também em seu processo criativo o que aprendem com a comida e os vinhos. Uma vez conversando com um grande perfumista, ele me disse que damasco fresco fica perfeito com carne de porco, perfumando a carne (e eu anotei a dica!, muito entusiasmada). Por isso, vimos especiarias e/ou ervas como manjericão, sálvia, canela, cravo, cominho, etc, até aquelas notas deliciosas gustativas como o chocolate, o praline, a baunilha,etc dando um toque especial a nossos perfumes preferidos.


Para mim, foi inevitável não me apaixonar mais ainda pela culinária e suas interações com os cheiros, tanto que assumo: eu gosto de cozinhar e estou aprendendo mais e mais, mas não qualquer prato  (eu preciso que ele seja como um perfume em forma de comida), logo ando aperfeiçoando meus dotes gastronômicos, pouco a pouco, colhendo os benefícios de desenvolver ainda mais o meu senso de olfato e as tentações da comida. Minha amydala e o meu estômago agradecem!


Na série Fabulous Fragrant Flavors (Fabulosos sabores perfumados), estou fazendo um laboratório que sempre quis lançar no Perfume da Rosa Negra, uma relação entre cheiro e sabor e a relação íntima entre eles então, a cada mês, eu venho da cozinha direto para cá. A idéia  básica é me inspirar e te inspirar a unir estes dois grandes sentidos e desfrutar uma grande experiência olfativa que afeta diretamente o seu paladar.  Sem  blá blá blá, somente algumas notas especiais em uma receita especial  para aguçar seus sentidos e algumas dicas de perfumes no final da matéria.



Você sabia que os prazeres do seu paladar não são 
os mesmos sem o seu olfato?


Bom apetite!
Fabulosos sabores perfumados!



Cris Rosa Negra

PS: Infelizmente minha câmera digital quebrou e as fotos foram tiradas com o meu temperamental celular, mas foram feitas com muito carinho para nosso leitor que ama coco e chocolate como nós também amamos.




TORTA PRESTÍGIO 



 



Esta torta é muito simples de fazer e leva só 55 minutos.
Ela está aqui porque celebra as notas
de Coco e Chocolate , altamente apetitosas e são as base
de qualquer torta prestígio, além disso são excelentes se combinadas na pele.  A escolha desta receita é porque não há tantos ingredientes farinacéos e tanta massa, logo permite que se desfrute bem o coco e o chocolate.
Parece até um perfume!!!!
Ymmyyyy! 



Você vai precisar de :

1 pacote de biscoito de chocolate recheado
50 gramas de margarina
1 lata de leite condensado
2 colheres (sopa) de amido de milho
1 1/2 xícara(chá) de leite
1 gema
50 gramas de coco ralado
200 gramas de chocolate meio amargo picado
1/2 lata de creme de leite.




Antes de chegar neste super creme de coco, é preciso preparar a massinha de chocolate que vai forrar a forma. Já imaginou o cheiro de biscoitos triturados? Tão convidativo! Você bate no liquidificador os biscoitos até obter uma farinha e depois junte a margarina até formar uma farofa. Forre o fundo de uma forma de 22 cm de diâmetro e leve ao forno por 10 minutos ( 220º C). Para fazer o creme do coco, coloque em uma panela o leite condensado, a gema, o amido de milho(dissolvido no leite) e o coco ralado, leve ao fogo mexendo sem parar até engrossar. Após isto, retire do fogo e deixe esfriar à parte. O gosto e o cheiro é tão bom que parece uma cocada!




 Sabe este chocolate cremoso que está na foto acima? É chocolate amargo derretido com creme de leite! Não há melhor cheiro de chocolate do que cheirar ele assim, quente e derretido. Para fazer o creme de chocolate, derreta-o em banho maria e coloque o creme de leite, mexendo sempre sem parar até derreter todo o chocolate. Pronto! Ele está perfeito, perfumado como um acorde de milky bitterchocolate!

 

Aiiii quanto chocolate! Quase enfiei meu nariz na torta!
Já sabe como chegar até aqui, não é mesmo? Basta colocar o creme de coco
e por cima o de chocolate.  Leve a forma para a geladeira. Coragem!


 

Para dar um toque especial , cubra com coco ralado ou lascas de chocolate.
Cheire profundamente esta delícia!








E a melhor parte, sinta o cheiro e o sabor do doce do coco com o amargo do chocolate, um contraste irresistível que dá até para imaginar em uma fragrância imaginária!











10 sugestões de Perfumes


com  Coco

L'artisan Parfumeur Premier Figuier Extreme
Creed Virgin Island Water
Gwen Stefani's Harajuku G
Jennifer Lopez Sunkissed Glow

com Chocolate



Profumo Chocolate Amber
DSH Piment et Chocolat
Montale Chocolate Greedy







(English version)


Relationships between flavors and scents are much more closer that we imagine about, then it is easy to understand why the fragrances industry is sister of flavors industry and, the same FF (fragrances and flavors) company which develops the scent of your perfume, also develops the flavor of that beverage and food you like most. Great leading companies such as  Firmenich, Givaudan, IFF, Symrise, Mane, Drom, among others, have areas to the development of flavors and fragrances for diverse categories such as: food, personal care, cosmetics, perfumery and home care. 

We have a series of special smells in the gastronomy and that are used in the perfumery  and studied by great perfumers which apply their aroma knowledge in their creative processes bringing to the perfumery what they learn about food and wine. Once I was talking to a  renowned perfumer and he told me that fresh apricot is perfect when combined to pig flesh, fragrancing it (and I wrote his tip, very exciting). Because of that, we see spices and/or herbs such as basil, sage, cinnamon, clove, cumin, etc till those delicious gourmand notes such as chocolate, praline, vanilla, etc that provide a delightful touch to our favorite perfumes.

For me, it was unavoidable not fall in love by culinary and its interactions with scents, so much that I confess: I like cooking and I have learnt more and more, but not any dish please (I need to think the recipe is like a perfume in form of food) , therefore I have improving my gastronomic skills, little by little and having the benefits of developing my smell sense and my food taste temptations. My amygdala and my stomach say thanks!


In Fabulous Fragrant Flavors  Series  I am doing what I always wanted to release at Perfume da Rosa Negra, a relationship between scent and flavor and how they are connected, in each month, I come from the kitchen to here. The basic idea is inspire myself and inspire you to join these two senses and enjoy the great olfactive experience that affects directly your taste sense. Without  blah, blah, blah, only some special notes in a special recipe to indulge your senses and, at the end of the article, some perfume tips for you.


Do you know that the pleasures of your taste sense never would be the same without your  smell sense?



Good appetite!
Fabulous Fragrant Flavors!



Cris Rosa Negra

TORTA PRESTÍGIO
PRESTIGE PIE



This pie is very simple and you spend only 55 minutes
It is here because celebrates notes of

Coconut and Chocolate , highly delicious and are the base
for any torta prestígio (prestige pie),besides they are excellent when combined on skin.  The selection of this recipe is because there are not so many farinaceous ingredients and much dough, therefore it allows you enjoy well the coconut and chocolate.
It seems a perfume!!!!
Ymmyyyy! 



You will need


1 packet of chocolate cookies (something like Oreo, but filled by chocolate)

50 gr margarine

1can of condensed milk

2 soup spoons corn starch
1 1/2  cups (tea) milk
1 egg yolk

50 gr grated coconut
200 gr bittersweet chocolate in pieces

1/2 can of milk cream

Before having the coconut cream in front of you smelling it with your nose, you need to prepare a easy chocolate paste to cover the pie baking form. Have you ever imagined some crushed cookies? It is so inviting to think about!  Mix the cookies in the blender until obtaining a flour, then join it the margarine and mix them well to have a manioc flour. Cover the bottom of the baking form of 22 cm of diameter with this paste. Heat up your oven to about 220º C) and take it to the oven. To make the coconut cream, put in a pan  the condensed milk, the egg yolk, the corn starch (dissolved in the milk) and the grated coconut, melt them over the fire in the pan, mixing it withoug stopping until become thicker.  When it is read, take it out from the fire and let it cool apart. Its flavor and its scent is so good that seems a coconut-sugar candy!

 Do you know that chocolate cream in one of the photos above? It is bittersweet chocolate melted with milk cream!  There is anything better than smelling pure chocolate scent , hot and melted. To make the chocolate cream, melt it in double boiler and add the milk cream, mixing always without stopping until the chocolate is completely melted. It is ready! It is perfect , fragrant like a milky bitterchocolate accord!


Woow, so much chocolate! I am almost putting my nose in the pie!
Have you known how to get here, haven't you? Just put the coconut cream above the paste and then after the chocolate cream.
.  Take it to refrigerator to serve it frozen. Be brave!
To give a special touch, cover it with grated coconut or chocolate slices!
Smell deeply this delight!

And the best part, feel the scent and the flavor of the sweet coconut with the bitter chocolate, an irresistible contrast that make us to think of a imaginary fragrance!


10 Perfumes suggestions


with Coconut

L'artisan Parfumeur Premier Figuier Extreme
Creed Virgin Island Water
Gwen Stefani's Harajuku G
Jennifer Lopez Sunkissed Glow



with Chocolate


Profumo Chocolate Amber
DSH Piment et Chocolat
Montale Chocolate Greedy



PS: Unfortunately my digital camera is broken and  photos were taken with my temperamental cell phone camera, but they were done with much loving care to our reader that love coconut and chocolate as we always love. 

Photos: Cris Rosa Negra's personal culinary photos.
Recipe credits: Ana Maria

sexta-feira, 27 de novembro de 2009

Scent Tip: Nivea Happy Time Scent

Scent- Tip por PRN : Sempre uma dica especial e perfumada para você
Scent- Tip by PRN : Always a fragrant special tip for you







A Scent-Tip traz uma sugestão de cheiro, sendo perfume, qualquer outro produto com aplicação de fragrância ou um aroma especial que se destaca na semana por ter um cheiro especial o qual temos o prazer de compartilhar com o nosso perfumado leitor.


A dica da semana é o cheiro refrescante  e levemente adocicado do novo hidratante da Nivea, o Happy Time com leite de bamboo, flor de laranjeira, almíscar, bauniha e sândalo com notas cítricas frutadas.



Happy Time faz parte da nova linha de hidratantes Nivea formulados com fragrâncias agradáveis que possibilitam o estímulo dos sentidos e uma formulação leve e sedosa  facilmente  absorvida pela  pele, guarantindo uma nutrição intensiva de 24 h.





Absolutamente, Happy Time deveria se tornar um perfume com leite de Bamboo e flor de laranjeira, ele é leve e puro deleite. Tão soft, tão bom, uma excelente sensação de sentir-se bem, de plenitude neste momento feel good.



 


Usou e aprovou
Nivea Happy Time Scent 



English Version




The Scent-Tip features a suggestion of scent, a perfume, any other product with fragrance application or distinctive aroma which is highlighted in the week  as a special scent and that we have the pleasure of sharing about with our fragrant reader.


The tip of the week is the refreshing scent slightly sweet of new Nivea body lotion Happy Time  which has bamboo milk, orange blossom, musk, vanilla and sandalwood with fruity citrusy notes.

Happy Time is part of new Nivea moisturing body lotions formulated with pleasant fragrances which stimulate senses and have a soft and light formulation easily absorbed by the skin and guarantee an intensive 24 hours skin nutrition.

Absolutely Happy Time should become a perfume with bamboo milk and orange blossom with subtle vanillic hints. It is light and delightful. So soft, so good, an excellent wellness sensation, of feel good plenitude.



Wore and Approved

Nivea Happy Time Scent 







Tip by Cristiane Gonçalves. 
Photo Credits: Nivea Beiesdorf.

Scent tips by PRN are given with non - commercial relationship with brands. We don't sell our opinions  as happen in some printed magazines and sites which sell advertisement spaces in articles  and  favorable opinions about products with marketing & sales purposes.We buy products as any consumer, we use them, we  select and approve their fragrances, scents and aromas according to their qualities and suggest what we think is scentfully good for our readers under our criteria.

quinta-feira, 26 de novembro de 2009

Perfume Review: PC01, Biehl.Parfumkunstwerke

Part of Niche perfumes for a High-End Spring,
a sublime Springtime Series by Perfume da Rosa Negra





 

PC01 é o primeiro perfume (01) da perfumista francesa Patricia Choux  para a perfumaria de nicho alemã Biehl. Parfumkunstwerke, por isso, as iniciais PC no nome do perfume que, em um formato minimalista de classificar um perfume expressa a marca única de um artista que é a Arte em si. De imediato, o nome da fragrância me faz pensar na rubrica de um grande pintor ao fim de sua obra de arte e, assim como toda  verdadeira obra de arte, PC01 é tão único e bem feito que consegue me confirmar que não existe Arte, o que existe são artistas como Patrícia Choux que fazem a Arte.
Obra de arte é um termo comum à Biehl Parfumkunstwerke que, em alemão, significa obras de arte em perfumes, liderada pelo curador de  perfumes Thorsten Biehl, um expert em fragrâncias advindo de grandes empresas como Symrise, com uma sólida experiência internacional viajando e trabalhando mundo afora como Ásia, Europa, América e América Latina, além de ter como pai o perfumista Henning Biehl reafirmando o quanto ele está envolvido neste universo fascinate da perfumaria. Em 2004  fundou sua perfume house, uma real galeria olfativa de perfumes como obras de artes que reúne um time experiente de perfumistas como seu pai, Patricia Choux, Mark Buxton, Arturetto Landi, Geza Schoen, Egon Oelkers, convidados com a premissa de que perfume é arte e eles são artistas com liberdade e personalidade para compor pura e simplesmente arte em fragrâncias contra o padrão mercadológico e massivo dominado pela perfumaria atual.


PC01 tem o raro dom de impressionar, como ver uma obra de arte, pela primeira vez em minha frente e, após contemplá-la, sentir com a alma o quão sou energizada pela beleza de um artista. O perfume não tem o caráter olfativo rebuscado de grandes obras primas da perfumaria e nem conceitos pautados em renomadas influências artísticas, mas  é em sua simplicidade que está sua riqueza, seu espetacular esplendor. É fascinante como Patrícia deu a harmonia, alegria, vitalidade e, principalmente, uma faceta de raridade em uma fragrância que tem uma proposta ensolarada de leveza, com toques frutais e florais em uma base amadeirada e almiscarada, fugindo totalmente do padrão suculento de ordinários acordes frutais, principalmente, em perfumes desta família olfativa.





A fragrância abre notas de tangerina, neroli, davana, folhas de manga, peônia, iris, manga, madeira de Kashmir, vetiver e musk em uma cativante fragrância que mantém o equilíbrio entre a expansividade por uma alegria de viver refrescante e vivaz com  unusuais toques florais frutais que imprimem uma inédita sofisticação nestes acordes, principalmente considerando  notas como manga, folhas de manga, tangerina, usadas na maioria dos perfumes como se fossem ingredientes de um cocktail elementar. O início de PC01, bem aromático e fresco já apresenta um toque exótico e intoxicante de reminiscência cítrica, herbal frutal  que combina os toques de tangerina com folhas de mango e um leve toque de damasco.


É um cheiro incrivelmente fascinante e exclusivo porque há toques orientais frutais, raros e viciantes de Davana e manga, muito bem cadenciados com o refinamento do bouquet floral branco sensual, elegantemente  frutado e jovial, evocativamente radiante e jubiloso, jamais cheirado antes. Esta característica de impressionar o sentido de forma inédita e charmosa é como se a intenção de PC01 fosse me apresentar um alimento em forma de cheiro a nutrir-me com regozijo de uma vida naturalmente perfumada, um joie vivre eterno espontaneamente preenchido de sorrisos e risos e, ligeiros êxtases a cada borrifada do perfume, como se ele fosse o combustível a fazer-me perseguir o aroma transparente de exóticas flores.




De repente, a fragrância embeleza a minha vida mais e mais, principalmente com a exuberante delicadeza das peônias gentilmente adocicadas e das sofisticadas e raras madeiras da base, PC01 contorna mais a minha pele como se suas notas fossem mãos e hálito a tocar-me e beijar-me, penetrando os poros e o gosto do meu corpo cobertos pelo fino frescor e a sedutora explosão das esplêndidas flores. Vejo-me correndo por uma imensa e clara natureza circundante ,com a sensação de que meu corpo translúcido se preenche com uma única força que enleva todo o meu olfato, sou plenamente preenchida pela vital e olfativa força, a PC01.


Avaliação




Versão avaliada: Eau de Parfum
Fixação: +12 horas
Sillage: médio
Drydown: floral oriental
com reminiscências frutais.
Perfumista: Patricia Choux
Notas: tangerina, neroli, davana, folhas de mango, mango, peônia, iris, madeira Kaschmir, vetiver e musk.




(English Version)


PC01 is the first perfume (01) of French perfumer Patricia Choux  for the German niche perfume house  Biehl. Parfumkunstwerke, this explains the initial letters PC on the perfume label which, in a minimalist format in classifying a perfume expresses the unique mark of an artist that is the ART by itself. Immediately, the fragrance name makes me think in the abbreviation of a signature from a great artist when he/she finalizes his/her masterpiece and, as any true art piece of work, PC01 is so unique and well-done that is able to ensure that Art does not exist, what exists are artists like Patricia Choux who makes Art.

Artwork is a natural term for Biehl Parfumkunstwerke which, in german, means perfume artworks, and is led by the perfume curador Thorsten Biehl, an expert in fragrances experienced in leading companies as Symrise, with a solid international background traveling and working around the world across Asia, Europe, North America and Latin America, besides he has as father the Sr. perfumer Henning Biehl , a fact that demonstrates how he is involved in the fascinating universe of perfumery. In 2004 Thorsten founded his perfume house, a real  olfactive/perfume gallery with art works from a renowned and experient team such as his father,Patricia Choux, Mark Buxton, Arturetto Landi, Geza Schoen, Egon Oelkers, invited with the previous awareness perfume is Art and they are artists with creation freedom and personality to compose purely and simply Art, against the massive and commercial pattern which has dominated the recent perfumery.


PC01 has the rare gift of affecting me deeply , as staring a masterpiece for the first time in front of myself and, after contemplating it, feeling with the soul how energized I was by the beauty of an artist. The perfume doesn't have the olfactive character excessively recherchè neither its concept is ruled by acclaimed artistic influences, but is the simplicity  found in PC01  its richness, its spectacular splendour. It is fascinating how Patricia Choux could provide harmony, joy, vitality and mainly a singularity facet in a fragrance whose proposal is sunny, light, with soft fruity floral touches in a woody and musky base, skiping completely from the ordinary juicy standard in fruity accords, mainly in perfumes from this olfactive family.


The fragrance features notes of tangerine, neroli, davana, mango leaves, peony, iris, mango, Kaschmir wood, vetiver and musk in one captivating fragrance which keeps the balance between the expansivity for one joyful and lively refreshing scent with unusual flowery fruity touches which provide  PC01 a original sophistication in these accords, mainly considering notes such as mango, mango leaves, tangerine, used in most perfumes as if they were ingredients of a elementar cocktail. The start of PC01, well aromatic and fresh immediately presents an exotic and intoxicating scent with citrusy, herbal fruity tones which fit  artfully to delightful touches of tangerine, mango leaves and a slight hint of apricot.


Incredibly, it is a fascinating and exclusive scent because there are these addictive and rare oriental fruity touches of Davana and mango, well cadenced  with the refinement of the white floral bouquet, elegantly fruity and youthful, evocatively radiant and rejoicing, never smelt before. This characteristic in capturing the sense in a charming new way is as if the intention of the perfume would give me an aliment in form of scent to feed me with jubilation coming from a life naturally fragrant, a eternal joie vivre spontaneously filled by smiles and laughters and, light pleasures in each perfume sniff, as if it could be the combustible to make me pursue the transparent aroma of exotic flowers.

Suddenly, the fragrance beautifies my life more and more, mainly with the exuberant delicateness of peonies gently sweetened and sophisticated and rare woods in the base, PC01 contours more my skin as if notes were hands and a breath touching me and kissing me penetrating in my pores and , the flavor of my body covered by fine fruity freshness and the seductive explosion of splendid flowers.  I envision myself running in a huge and clear nature surrendering me and I am there, in high spirit senses feeling my translucent body be filled by an unique strength which delights all my olfaction, I am fully filled by the vital and olfactive strength, the PC01 one.

Rating




Evaluated version: Eau de Parfum
Long-Lasting power: +12 hours
Sillage: medium
Drydown: floral oriental with fruity reminiscences

Perfumer: Patricia Choux
Notes: tangerine, neroli, davana, mango leaves, mango, peony,  iris,  Kaschmir wood, vetiver and musk.



Perfume Review by Copyright Cristiane Gonçalves for Perfume da Rosa Negra
Photo credits: Biehl Parfumkunstwerk photos by Biehl. Parfumkunstwerke

Mango Leaves photo by artist photographer Frederick Noronha.Non-commercial publication  Linking back Creative Commons licensed. Rights and copyright to the author is reserved under license
Peony picture -  Floristry

quarta-feira, 25 de novembro de 2009

Freud, Cheiro Meu



Inundará o cheiro 
o deserto do meu inconsciente 
que está deveras seco
na angústia do sujeito

O eu perdido, 
aspirando o cheiro vivo
que projeta sonhos olfativos
de tantos realismos.

Cheiro meu,
sujeita-me ao meu eu
mergulha-me nas imagens
multiformes
plenamente
pulsantes
sintomas que despertam na dor
o seu odor delirante

(por Cristiane Gonçalves,
La Rosa Negra)





Photo credits: Lucien Freud. Poetry inspired by 2 Freuds, Sigmund and Lucien.

terça-feira, 24 de novembro de 2009

Yves Saint Laurent Baby Doll Perfume at El Perfume Al Aire





YSL Baby Doll


Um Blog hispanohablante sobre perfumes, cheiros e aromas

 



Um passado perfumado

cercado de rosas que volta ao presente



by Italo Wolff

"la inocencia y el tono soft, un representante de la familia de flores hermosas"
"A inocência e o toque suave, um representante da família das belas flores" 




(English Version)




YSL Baby Doll


A Spanish speaker blog about perfumes, scents and aromas

 



A fragrant past

surrendered by roses is back to the present


by Italo Wolff

"la inocencia y el tono soft, un representante de la familia de flores hermosas"
" Its innocence and soft touch, a representant of the gorgeous flowers family"




Photo credits: Yves Saint Laurent.
For non-Spanish speakers, you are invited to use google translator. See the link at the post.

segunda-feira, 23 de novembro de 2009

Perfume Review: Incredible Me, Escada



Incredible Me é a fragrância da fashion house alemã Escada fundada em 1976 pela ex top model Margaretha Ley e seu marido Wolfgang Ley, cuja divisão de beleza foi criada no começo dos anos 90. Na ocasião, Escada lançou seu primeiro perfume Escada. Incredible Me (2008) é o antecessor do mais recente lançamento da marca Desire Me e apresenta um oriental baunilha, bem doce e jovial, na medida exata para garotas que adoram moda, ser incríveis fashion ladies, absolutamente glamurosas e sensuais.





Para criar um efeito gourmand distinto do que é encontrado em perfumes abaunilhados, foi adicionado na composição uma nota exótica deliciosamente gustatória que é o Tiramisu que, aliás, é um doce maravilhoso, uma absoluta perdição calórica que vale cada garfada.  Para quem desconhece esta famosa delícia, o Tiramisu é uma sobremesa italiana cujas camadas de bolo molhadas com rum, café e vinho Marsala são intervaladas com queijo mascarpone e salpicadas com cacau em pó. No Brasil, o Tiramisu também é feito como um pavê e é  reinventado com biscoitos, conhaque, cream cheese e chocolate, respectivamente substituindo o pão de ló, o rum, o queijo e o cacau. Incredible me leva, além de Tiramisu, notas de clementina, madressilva, orquídea miva, baunilha e sândalo. 



As fragrâncias da casa acompanham um estilo jovem fashionista, mas não muito pueril. Normalmente, são fragrâncias se posicionam nos extremos, ou são  mais frescas  e versáteis ou bem adocicadas e limitadas a quem aprecia toques gourmands e frutais intensificados por notas ambaradas e abaunilhadas. O que faz de Incredible Me um perfume agradável e não tão enjoativo  como  a linha Escada Magnetism, por exemplo, é a textura gourmand sensual e comfortável com uma envolvente combinação da baunilha com o exótico tiramissu , ambos com um floral soft e delicado que evita que o perfume seja mais um abaunilhado elementar.




A entrada é mais fresca com foco na clementina mas já antecipa um cheiro mais alcóolico como se as gotas de rum que colocamos em uma receita culinária estivessem perfumando o ar da cozinha sugestivamente. A aproximação do coração da fragrância dá uma sensação de cheirar a um bolo feito de chocolate amargo temperado com um leve tom floral frutal que provê um cheiro similar a um biscoito recheado ludicamente coberto com um creme de pêonias tão delicadamente "girly" como toda jovem menina mulher.

Esta referência equilibrada do floral é a própria nuance de uma exótica orquídea que está associada ao feminino  e também à influência Asiática que eles incluiram na fragrância, alinhando com isso , o equilíbrio entre o Leste e o Oeste, a Ásia (Orquídea Miva) e a Europa (Tiramisu), exaltando uma sobremesa Tiramisu servida com uma orquídea ao lado, a beleza visual e olfativa do conceito de Incredible Me.





Mais tarde, o Tiramisu abraça não só o paladar guloso que urge  por uma travessa inteira do pavê dos deuses, mas o olfato já se rende por completo. Aquela sensação sedosa de um cheiro abaunilhado com toques de um pão de ló de tiramisu é a melhor e mais instigante fase do perfume. Embora Incredible Me não seja um perfume masterpiece e nem tem a intenção de sê-lo, ele foge daquela baunilha clássica que costumam combinar com âmbar e sândalo em perfumes abaunilhados orientais. Ele faz o que todo perfume gourmand tem que fazer bem. Ele traz novos toques gustativos, ele desperta a fome ou, no mínimo, a doce gula.


Avaliação





Versão avaliada: Eau de Parfum
Poder de fixação: 7-8 horas

Sillage: médio
Drydown: oriental abaunilhado

Notes:Clementine, honeysuckle, Tiramisu, Miva Orchid, vanilla, sandalwood.


(English Version)


Incredible Me is the fragrance of german fashion house Escada founded in  1976 by ex top model Margaretha Ley and her husband Wolfgang Ley, whose beauty division was created in the beginning of 90's . In that occasion, Escada released its first Escada perfume. Incredible Me (2008) is the antecessor of Escada's most recent fragrance release Desire Me  and features an oriental vanilla, very sweet and youthful exactly to target young women who adore fashion, being amazing fashion ladies, absolutely glamourous and sensual.

To create a distinctive gourmand effect in comparison what is found in average vanillic perfumes, it was added in this composition an exotic and delightful gustative note which is the Tiramisu  that, by the way, is a wonderful dessert, a great caloric temptation which worths each piece.  For those who don't know this famous delight, Tiramisu is an Italian dessert whose cake layers are soaked in rum, coffee and Marsala wine and intermixed with mascarpone cheese and powdered by cocoa powder.In Brazil, Tiramisu also is prepared such as a pav and is reinvented with biscuits, cognac, cream cheese and chocolate, respectively replacing the cake, rum, cheese and cocoa. Besides Tiramisu, Incredible me has notes of clementine, honeysuckle, Miva orchid, vanilla and sandalwood.



Escada fragrances follow a fashionable style, but not so puerile. Normally, they are fragrantly positioned in both extremes, that is, or they are fresher and versatile or else they are sweeter and suitable for wearers who appreciate gourmand touches and fruity ones intensified by ambery and vanillic notes.  What becomes Incredible Me a pleasant fragrance and not so sugared annoying such as Escada Magnetism range , for example, is the sensual and comfortable gourmand texture with an enveloping combination of vanilla with the exotic  tiramissu , both with a soft and delicate floral that avoids that the perfume be one more vanillic ordinary one.


The opening is fresher focused on clementine but without delay advances a more alcoholic scent as if rum drops were added  in a culinary recipe and would perfume in a suggestive way the kitchen atmosphere. The coming of the mid notes provokes the sensation of smelling a cake prepared by bitter chocolate flavoured with a slight floral fruity tone which provides a scent similar to a biscuit filled (in a ludic way) by a peonies cream so delicately "girly" like any young "woman girl"


This balance reference in the floral is the own nuance of the exotic orchid which is associated to the femininity and also to the Asian influence included in the fragrance, then aligning the balance between the East and West, the Asia (Miva orchid) and the Europa(Tiramisu), evoking the Tiramisu dessert served with an orchid on a dish, the visual and olfactive beauty of Incredible Me concept.

Later Tiramisu embraces not only the gluttonous taste which urges  a whole dish of this God's dessert, but also the olfaction is surrendered by it.  That soft sensation of a vanillic scent with touches of Tiramisu cake  is the best and more delightful phase of the perfume. Although Incredible Me isn't a  masterpiece and neither has this intention, the fragrance skips the classic vanilla which is widely combined with amber and sandalwood in vanillic orientals perfumes.  Incredible me does what all gourmand perfumes should do: it brings new gustative touches and awakes  the hunger or, at least,  some sweet greed.

Rating







Evaluated version: Eau de Parfum
Long-lasting power: 7-8 hours
Sillage: medium
Drydown: oriental vanilla

Notes:Clementine, honeysuckle, Tiramisu, Miva Orchid, vanilla, sandalwood.








Photo credits: Escada, Escada Incredible Me and The Perfeccionista

Perfume Review by Cristiane Gonçalves for Perfume da Rosa Negra

sábado, 21 de novembro de 2009

Tango Olor




De tu piel ardiente
hierve mi deseo del
baile delirante
Aliento del misterioso
sedutor Tango
calienta la sangre 
de nuestros corpos
danzantes


y mientras desnudas
mi alma bailante
Mi carne llora
el sudor rojo
del dolor

Rojo 
color corazón
de tus ojos
en mis ojos
en el baile de ardor


Acercáte, besáme
y sinta
el aroma del
Tango emoción
Dulze, picante, caliente
como nuestro beso
de fascinante deleite


Acercáte, besáme
y sinta
el olor del 
Tango pasión
Dulze, picante, caliente
Como nuestro gozo
intenso hervor


Tu y yo
oleamos al perfume
del Tango Amor

(Cristiane Gonçalves,
la Rosa Negra)











Music: Por una Cabeza - Carlos Gardel. Played by Tango Project.
Photo credits: Tango couple by cm-lagos.pt